Sıkça Sorulan Sorular

1- Kurduğunuz sınıfta hangi öğrenme alanları mevcuttur? Bu öğrenme alanlarına ayırdığınız bölümleri sınıf içinde nasıl konumlandırdınız? Her bir öğrenme alanında hangi araçlar/kaynaklar/materyalleri kullandınız? Bu materyaller, öğrenmeyi nasıl destekliyor?

FCL sınıfı oluşturmak ve geleneksel sınıf ortamını değiştirmek için sınıfımın fiziksel alanını yeniden düzenledim.Bunu yapmaktaki amacım öğrencilerin aktif katılımını arttırmak ve teknolojiyi kullanılabilir hale getirmekti. Oluşturduğum sınıfımda etkileşim,araştırma,işbirliği,üretim,geliştirme,sunum alanı olmak üzere 6 öğrenme alanı mevcuttur.Sınıfımın alanının yetersiz olması nedeniyle Milli eğitim müdürlüğünden izin alınarak bölüm eklenmiştir. Oluşturduğum ek bölümü etkileşim alanını olarak değerlendirdim. Bu alanda tabletler,akıllı telefonlar, laptopları ve bilgisayarlı etkileşimli tahta görevini alabilecek TV. kullandım. Burada kullanmış olduğum materyaller ile öğrencilerimin problemi anlama ,analiz etme gibi becerilerini geliştirmek için teknolojiyi kullandım. Sınıfımın işbirliği alanında etkileşimli tahta ile işbirlikçi masalar ,beyin fırtınası tahtası ,projeksiyon bulunmaktadır.. .Bu alanda akranlar arasındaki işbirliğini arttırmak için takım çalışması, beyin fırtınası, oyun etkinlikleri yaparak öğrencilerimin grup çalışmalarında aidiyet ,sorumluluk alma ve karar verme ,teknoloiyi kullanma becerilerini geliştirdim.Ayrıca bu alanda öğrenciler birbirleri ile iletişim kurmayı ve çalışmayı,birbirlerine koçluk yapmayı öğrendiler.Geleneksel oyunlar ve dijital oyunlar ile öğrenmeyi eğlenceli ve ilgi çekici hale getirdim.Beyin fırtınası ile öğrencilerin doğal yaratıcılıklarını ortaya çıkararak hayal güçlerini kullanmalarına olanak sağladım.

Geliştirme alanını öğrencilerimin öğrenme meraklarını arttırmak ve kendilerini rahatça yansıtabilmeleri için tasarladım. Bu alanda öğrencilerim okul çalışmalarını kendi hızlarında bağımsız olarak gerçekleştiriyor ve kendi ilgi alanlarına odaklanabiliyorlar. Bu da öğrencilerimi gerçek yaşam boyu öğrenmeye teşvik ediyor.Bu alannda esnek mobilyalar çalışma köşeleri taşınabilir cihazlar,ses cihazları ve kulaklıklar,kitaplar ve eğitici oyunları mevcuttur.Bu alan sayesinde öğrencilerime rahat bir ortam sundum ve kişisel öğrenmeyi destekledim.Bu alanda dijital yada anolog oyunlar oynadılar.Kendilerini geliştirici çalışmalar yaptılar. Böylece teneffüslerini daha iyi değerlendirdiler.Öğrencilerim kafalarına takılan bilgileri tabletlerden araştırabildiler.Zihinlerini dinlendirmek için tabletlerinden kulaklıkla müzik dinlediler.Tüm bu çalışmalarla öğrencilerimin öz yansıtma ve üst biliş becerilerini destekledim.

Araştırma alanında öğrencilerim keşfederek , test ederek ,araştırarak sonuçları kendileri değerlendirdiler. Böylece yaptıkları araştırma sonuçları ile sorgulayıcı, eleştirel düşünme becerileriyle , problem çözme becerilerini deneylerle geliştirdiler. Bu alanda robotik kodlama malzemeleri , lego , mikroskopla çalışma,3D modelleri ,laboratuvar malzemelerini araştırmalarında kullandılar. Bu alanda öğrencilerimi kendilerini geliştirmeye teşvik ederek aktif katılımcılar olma fırsatı verdim.Öğrencilerimin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için sorgulama ve proje tabanlı çalışmalar yaptık.Teknolojiyi araştırmalarında veri sağlamak incelemek ve analiz etmek için kullandık. Öğrencilerim kaliteli kaynaklara ve gerçek bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğrendiler ve aktif araştırmacılar oldular.Okuyarak, gözlemleyerek bilimsel deneyler yaparak ,anketler düzenleyerek ,robotik ve kodlama malzemelerini kullanarak araştırmalarını yaptılar.

Üretim alanında ise hayal ederek ,keşfederek kendi tasarımlarını yaparak yaşayarak,video kamera çekimi, yeşil ekran ve 3d yazıcı ile oluşturdukları tasarımları gerçekleştirdiler. Bu alanda kamera, video düzenleme yazılımı ,ses kayıt cihazları, taşınabilir cihazlar kullandık.Bu alan ile öğrencilerimin kendi çalışmalarını planlamalarına,tasarlamalarına ve üretmelerine olanak sağladık.Öğrencilerim hayal güçlerini kullanarak kendi içeriklerini üretti.Bu alanda öğrencilerim kendi içeriklerini üretmek için çeşitli yazılım programlarını tanıdı.Öğrencilerim takım çalışması yaparak sunum hazırlayabilmekte ve bu sayede sosyal becerileri gelişmektedir.

Sunum alanında ise öğrenciler tüm alanları kapsayıcı çalışmalarını sunum perdesi ,projeksiyon ve bilgisayar yardımı ile geri bildirim becerilerini geliştirerek ve dinleyicileri birer akran gözlemci olarak değerlendirerek iletişim kurdular. Bu alanda esnek mobilyalar, sunum alanı projeksiyon ve oline yayın araçları ( Web sitesi, sosyal medya hesapları, blog) kullandım. Bu alanda öğrencilerimin çalışmalarını sunmalarına ve akranlarından geri bildirim almalarına fırsat sağladım. E-güvenlik kurallarını öğrenmelerini ve çevrimiçi kaynakları kullanmaya başlamalarını sağladım. Kendi içeriklerini üretirken ICT becerilerinin gelişmesini sağladım. Öğrencilerim hazırladıkları sunumlarla daha geniş kitlelere(veliler diğer sınıflar ve öğretmenler gerekli görülen kuruluşlar)ulaştılar.Okul toplantı salonunda tüm arkadaşlarına sunum yaptılar.

2- Sınıfınızın mobilya seçimi, yerleştirilmesi, mobilyaların çok amaçlı kullanımı, sınıfta hareket alanları, aydınlatma gibi fiziksel donanımını nasıl ve nelere dikkat ederek oluşturduğunuzu kısaca açıklayın.

FCL sınıfını oluşturmak için bir mimar ile çalıştım.Öncelikle mimarımız öğrenme alanlarına uygun sınıfın yeni tasarımını yaptı.Tasarım bittikten sonra öğrenme alanlarına uygun esnek mobilyalar yaptırdım.Sınıfımın elektrik tesisatı yeniden yapıldı.Tavan gergi tavan haline getirildi.Sınıfın aydınlatması profesyonel bir şekilde yapıldı

Etkileşim alanında öğrencilerimin laptop veya tabletleriyle ile çalışmaları yapabilecekleri ortamı sağlamak için 3 adet uzun ince sabit masalar oluşturdum. Grup çalışmalarında oturabilecekleri sayıda sandalyeler yerleştirdim.Öğerncilerin kullanabilmesi için duvara monteli 3 adet raf koydum.Masaların duvara monte olan kısmına tabletlerini şarj edebilmeleri için prizler yerleştirdim. Öğrencilerin beyin fırtınası yapabilmesi,aktif öğrenme sergileyebilmeleri , kendi cihazlarından iletişim ve işbirliği oluşturabilmeleri için masaların karşısına Tv ve bilgisayar ve kürsüsü koydum.

İşbirliği alanında kullanılacak öğrenci masalarını iç içe geçebilen sehpa görünümünde yaptırdım. Her grupta 7 parça masayı birleştirerek 3 grup oluşturdum. Sandalyeyi öğrenci sayısı kadar aldım.

Araştırma alanına duvara monteli açılıp kapanabilen uzun ince 3 parçadan oluşan masalar yaptırdım.Masaların önüne, her yere rahatlıkla çekilebilen ,öğrenci boyutlarına uygun ,tekerlekli, 6 tane sandalye yerleştirdim.Araştırma alanında kullanmak için duvara monteli fen dolabı koydum.Araştırma alanında, öğrencilerin rahatlıkla çalışmalarını sürdürebilmeleri için bol miktarda elektrik priz yerleri yaptırdım. Öğrencilerin robotik kodlama çalışmalarını sürdürebilecekleri raflı ,tekerlekli ,üst paneli robotik kodlama ebatlarına uygun masa yaptırdım.

Üretim alanına duvara monteli ,içi raflı ,sürgülü kapaklı, dolap yaptırdım. Dolaba rüstikle açılıp kapanabilen 2m eninde 3m boyunda yeşil perde taktırdım.Çekimleri yapabilmek için önüne ise 1m boyunda tripot ve video kamera koydum.Çekimlerin net bir ışık ortamında gerçekleşmesi için tavana bol miktarda spot lamba taktırdım..Ayrıca sınıfınızın adı öğrencilerim tarafından oylamayla seçildi.Tavanımız gergi tavan olup ,sınıfımızın adını simgeleyen gezegenlerden oluştu. .Bu alana 3D yazıcı aldım.Öğrencilerim 3D yazıcı ile üretim çıktıları aldı.

Sunum alanına duvara monteli 3m *1m ebatında ,çift fonksiyonlu kullanılabilen sunumu gerçekleştireceğimiz, indirilip kaldırılabilen, kalın beyaz stor perde ve altında öğrencilerimin yaratıcılıkları ile oluşturdukları çalışmaları sergileyebilecekleri mantar pano yaptırdım.Dinleyici kitlesi için u şeklinde sıralanabilecek puflar koydum..Sunumu gerçekleştirmek için üzerine projeksiyonu ve laptobu koyabileceğimiz bir projeksiyon sehpası aldım.Sunum alnının bitimine , duvara sabit raflı, spotlu, öğrencilerimin üretim çıktılarını sergileyebilecekleri ,sergi alanı yaptırdım.

Geliştirme alanına ise öğrencilerin modüler olarak oturabilecekleri puflar ve sehpa koydum. Bir de kitaplarını koyabilecekleri estetik görünümlü, duvara monteli kitaplık ünitesi yaptırdım.

3- Esnek öğrenme alanını kimler aktif olarak kullanıyor? Alanın okuldaki farklı sınıflar, öğretmenler ve öğrenciler tarafından nasıl ve ne zaman kullanıldığını (haftalık zaman çizelgesi/serbest etkinlik/ders işleme vb.) belirtin.

Sınıfımdaki esnek öğrenme alanlarını başta kendim ve öğrencilerim olmak üzere okulumdaki diğer 2 şube öğretmenleri ve öğrencileri kullanıyor. Okulumda Salı ve Çarşamba günleri son dersimiz olan saatlerde sınıfımla beden eğitimi derslerimizi işlerken 4. sınıf esnek öğrenme alanlarını kullanıyor. Pazartesi ve Perşembe günleri 3. ve 4.ders saatlerinde sınıfımla beden eğitimi ve oyun derslerimizi işlerken ana sınıfı esnek öğrenme alanlarını kullanıyor.

Sınıfımı bu şekilde müdürümüzün bilgisi dahilinde, oluşturduğum haftalık ders programı çizelgesi ile diğer öğretmen arkadaşlarım ve öğrencileriyle paylaşıyorum.

4- Öğrenme ortamı grup çalışmalarını, öğretmen-öğrenci etkileşimini, çeşitli dersleri ve öğrenme etkinliklerini, eş zamanlı farklı alan kullanımlarını nasıl desteklemektedir?

Öğrenme ortamı grup çalışmalarında öğrenciler arası işbirliğini ve sosyal becerilerini geliştirmektedir. Her öğrenme bağlı olmak, dahil olmak ve meydan okumak gibi öğrenme deneyimlerini içine alarak öğretmen öğrenci etkileşimini arttırıyor..Aynı zamanda bu öğrenme ortamları öğrenci ve öğretmenlerin rollerinin değişiminde farklı öğrenme sitilleriyle desteklemeyi sağlıyor.Çeşitli dersler ile harmanlanmış öğrenme ve etkinlikleri ile öğrenciler ürün ortaya koyabilmenin hazzını yaşıyorlar.Öğrenciler eş zamanlı farklı alan kullanımlarında kendilerini özgür hisstettikleri için yaratıcılıklarında ve özgüvenlerinde artış göstererek,kendilerini ifade edebilmenin huzurunu ve mutluluğunu yaşıyorlar.Bütüncül bir bakış açısı içeren bir öğrenme ortamı olduğundan farklı tiplerdeki öğrenciler için çekici ve eşsizlik sağlıyor.

5- Esnek öğrenme alanı, öğretmen ve öğrencilerde 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikleri nasıl desteklemektedir?

Öğrenme alanları öğretmen ve öğrencinin rollerini 6 farklı öğrenme alanı ile destekleyerek farklı öğrenme tarzları içermesine yardımcı oluyor. Bu öğrenme alanları bütüncül bakış açısı geliştirmeyi sağlıyor.Özellikle öğrenciler üzerinde bağlı olmak,dahil olmak ve meydan okumayı içeriyor. Farklı tiplerdeki öğrenciler için mükemmel,ilgi çekici bir öğrenme sunuyor. Teknolojiyi ve 21.yy becerilerinden eğitim için kullanımını sağlayarak yenilikçi bir yaklaşım sergiliyor.Bu öğrenme alanları eğitimle ilgili toplantılar ve tartışmalar için kullanılıyor.Bu alanlar seadece kullanım için değil yansıtma için de fiziksel çevre oluşturuyor. Farklı paydaşları da dahil ederek yaşamla ilişkili bağ kurmayı sağlıyor.Açık bir kültür oluşturarak farklı yerlerdeki öğrenciler ve kültürler hakkında bilgi sahibi olmayı sağlıyor.Öğrencilerin hazırladıkları faaliyetleri sergileyerek,dış dünya ile iletişim kurmalarını sağlıyor. Öğrencilerin etkili bir iletişim ve geri bildirim becerilerinin gelişmesine olanak sağlıyor.Öğrenciler ve farklı paydaşlar arasında bağ oluşturuyor. Öğrencilerin 21.yy becerileri olan yaratıcılıklarını geliştirmelerini,işbirliği yapabilmelerini,kritik düşünebilmelerini,problem çözebilmelerini ,eleştirel düşünebilmelerini,kişisel ve sosyal sorumluluklarını almalarını sağlıyor. Gerçek yaşamla özdeşleşerek yaşayan sınıf oluşturuluyor.

6- Öğrenme alanlarında hangi teknolojik araçlar bulunduğunu ve öğrenme sürecinde nasıl, ne tür etkinlikler için kullanıldığını her bir öğrenme alanı için açıklayın.

Öğrencilerin öğrenmeleri ,faklı öğrenme tarzlarına,kabiliyetlerine , hazır olma durumlarına ve seviyelerine göre tasarlandı ve gerçekleştirildi..Ders konuları öğretim ve öğrenme süreçleri, öğrencilerin kişisel ilgi ,hedef ve öğrenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde belirlendi..Bu konuların öğrenimi ,birden fazla ders konusu içeriğinin ve becerilerinin biraraya getirilmesiyle gerçekleştirildi..

Üretim alanı öğrenciye görev verildi. Böylece katılımı arttırıldı ve sorumluluk verildi.Öğrencilerin sosyal girişimleri toplum ve okul refahı için gerçek yaşam projeleri ortaya koymaları sağlandı..Burada kullanılan teknolojik araçlar ses kayıt cihazları, dijital kamera,3D yazıcı,tripottur. Çekilen fotoğrafların seslendirme ve düzenleme yazılımları kullanarak video yayınladılar.Yaparak yaşayarak öğrenme ,ince yetenek gelişimi olan sunum planlama ve takım çalışması sergilediler.Teknoloji kullanımını ilgi çekici hale dönüştürdüler..

Etkileşim alanı öğretmenler teknolojiyi kullandı.Tüm öğrenciler katıldı..Bu alanda küçük gruplar oluşturularak fiziksel alan kullanıldı..Öğrencilerin kişiseleştirilmiş öğrenme motivasyonları arttırıldı.Ders içeriklerinde (kahot,menti,padlet,quiziz,coogle vb) web2.0 araçları kulanıldı. Öğrencilerin aktif katılımı sağlandı..Tablet,telefon,açık eğitim kaynakları,bilgisayar,laptop,tv kullanıldı.

Sunum alanında öğrenciler akranlarına ve öğretmenlerine yapıcı geri dönüt verdi. İletişim becerilerini geliştirerek geri bildirim verdiler..Bu paylaşımı etkileşimli teknolojiler kullanarak, ilginç çalışmaları online yada yüz yüze cazip sunular hazırlayarak yaptılar.İçerikleri paylaşmadan önce telif hakları ve izinlere uyması gerektiğini öğrenir.Bu alanda öğrenci gerçek hayatla ilişkili meydan okuma sağladı..Bu alanda teknolojik araç olarak HD projeksiyon laptop kullandılar. (Blog -VLE )Sunum için web2.0 araçlarından canva,story jumper ,pitch vb. kullandılar.

Araştırma alanında öğrenciler eleştirel düşünme becerilerini geliştirdi.Öğrenciler teknolojileri kullanarak gerçek hayat verilerine ulaştılar..Öğrenciler bu alanda sorgulama ,eleştirel düşünme,problem çözebilme ve kritik düşünme becerilerini geliştirdiler. Proje tabanlı öğrenme gerçekleştirdiler.Bilgiyi nasıl yöneteceklerini öğrendiler.Kaliteli kaynaklara nasıl ulaşacaklarını öğrendiler.Tek ,eş ya da grupça çalıştılar.Öğrenciler öğrenirken kendini topluluğun anlamalı parçası olduklarının fakına vardılar.

Öğrenciler bu alanda keşfederek öğrendiler.Araştırmalarında modüller oluşturdular. Fikirleri test edip,sonuçları değerlendirdiler.Öğrenciler araştırmalarında sorguladı,gözlem yaptı,deney yaptı,anket düzenledi,robot kullandılar..Problem çözme becerileri geliştirdiler.Öğrenciler gücünü,potansiyelini ve önceliklerini gösterdiler. Bu alanda mikroskoplar ,robotlar,laboratuvar,3d modeller, veri logları,metin tabanlı video ses deneysel görsel,anket düzenleme kullandılar.

İşbirliği alanında öğrenciler takım çalışması yaptılar..Aidiyet duyguları gelişti.Karar verme sürecçlerini belirlediler.Sorumluluk ve paylaşım yönleri gelişti.Akranlar arası işbirliliği yaparak sosyal sorumluluk aldılar.Farklı öğrenen akranları arasında bulunmayı öğrendiler. Dijital oyunlar ve simülasyonlarla öğrenmeyi ilgi çekici çalışmalar yaptılar. Doğal yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini kullandılar

Geliştirme alanında informal öğrenmeyle öğrenciler çalışmasını kendi hızında yaptılar..Kendi ilgi alanlarına yoğunlaştılar.Üst bilişsel becerileri geliştirdiler.Öğrenciler hayat boyu öğrenmeyi gerçekleştirdiler.Rahat bir alan olması nedeniyle eve benzeterek özgün çalışmalar yaptılar..Kendi kişisel portfolyolarını geliştirdiler.Bu alanda ses cihazlarını, kulaklıklarını,anolog ve dijital oyunları kullandılar.

7- Öğrenme ortamı oluşturma sürecinde diğer öğretmenler ile mesleki gelişim çalışmalarına katıldınız mı? Oluşturulan öğrenme alanında öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik eğitimler düzenliyor musunuz? Kısaca açıklayınız.

Evet birçok mesleki gelişim çalışmalarına katıldım ve sertifikalar aldım.Okulumdaki müdür ve öğretmen arkadaşlarıma mesleki gelişim için fcl sınıfı tanıtım semineri verdim.Seminerimde fcl yi öğretmen arkadaşlarıma tanıttım. Geleceğin sınıfında öğrenme alanlarını ,teknolojiyi ve pedagojik yeterliliği içeren yaşayan sınıf oluşturarak bütüncül öğrenmenin önemi hakkında bilgilendirdim.Öğretmen arkadaşlarım, bu eğitimden olumlu etkilendiklerini ve kendilerinin de işin içinde olmak istediklerini belirttiler.

Aldığım eğitimler ve mesleki gelişim çalışmalarım;

eTwinning Projelerinde Medya Okur yazarlığı ve Dezenformasyon

eTwinning Harflerin Dansı Projesi

MEBBİS Bilgi İşlemsel Düşünme

eTwinning FCL Geleceğin Sınıfını Tasarlama

Eğitimde Değişim Konferansı Stem

Öğretmen Akademisi Vakfı

Örav Kalpten Kalbe Mutluluk Projesi

Koda Temel Eğitim Programı

Lions Yaşam Becerileri Sosyal Duygusal Öğrenme Programı

eTwinning Pedagoji 2.0

Adnan Menderes Üniversitesi LİDERLİK-GİRİŞİMCİLİK-KARİYER YÖNETİMİ-ETKİLİ İLETİŞİM-BEDEN DİLİ

AŞKIM KAPIŞMAK Motivasyon ve Verimli Çalışma Yöntemleri-Etkili İletişim ve Beden Dili-İnsanları Etkileme ve İkna Etme Sanatı

ETwinning Teknoloji Tabanlı Eğitim Metotları

FCL -2.0 Web Araçları

EUROPE CODE WEEK 2020

AKADEMİ EĞİTİM DANIŞMANLIK Zeka Oyunları Eğitimi

Disiplinler Arası Yaklaşım Stemw